Вести

Сента: Сва домаћинства добиће по пет литара једнопроцентног растовора натријум хипохлорита

Штаб за ванредне ситуације Општине Сента увео је нове мере у складу са наредбама Владе Републике Србије. У плану је дезинфекција градских пијаца, како у центру, тако и на периферији, биће дезинфиковани ограда и клупе дуж обале реке Тисе. На педесет места у граду постављени су дезинфикатори са средствима за дезинфекцију руку. У локалној самоуправи апелују на власнике приватних фирми да и они поставе такве дозаторе како би се спречили ширење инфекције вирусом Корона.

Детаљније >>

Обновљеној згради сенћанске основне школе потребна нова опрема

СЕНТА: Добро напредују радови на обнови зграде Основне школе „Лајош Турзо" у Сенти, у шта су се уверили обиласком градилишта председник сенћанске општине Рудолф Цегледи и његови сарадници.

Вредност радова је 270 милиона динара и финансирају се из буyета Републике Србије, а припрема и завршни радови из касе локалне самоуправе Сенте, тако да целокупна реконструкција стаје око 300 милиона динара. 

Детаљније >>

Црвени крст добио нови пословни простор у центру Сенте

СЕНТА: Црвеном крсту Сенте предате су на употребу нове пословне просторије у најужем центру, у Поштанској улици број 1, где су обезбеђени услови за делатност ове хуманитарне организације.

Пословни простор који је обезбедила локална самоуправа свечано је предат у присуству челника сенћанске општине, секретара Црвеног крста Војводине Бошка Митрашиновића, представника Црвеног крста околних потиских општина и сенћанских школа и вредних волонтера ЦК Сенте.

Детаљније >>

Дан мађарске културе у Сенти

СЕНТА: Централна свечаност поводом Дана мађарске културе у Војводини приређена је у Сенти, где су на употребу предате просторије за потребе културе уређене у некадашњем пословном простору који је користила фабрика обуће „Борели“, крај зграде Дома културе.

Детаљније >>

Увођење електронске управе у Сенти

СЕНТА: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и државни секретар Зоран Касаловић посетили су Сенту где су у разговору са општинским челницима заједнички истакли веома добру сарадњу у два пројекта.

Детаљније >>

Празник града Сенте од 5. до 11. септембра: Балонари отварају програм у част Сенћанске битке

СЕНТА: Датум Сенћанске битке 11. септембар 1697. године, када је хришћанска војска под вођством Еугена Савојског нанела тежак пораз војсци Отоманске империје, Сента прославља као празник, а богат празнични програм почиње сутра, 5. септембра, и трајаће до 11.септембра, а већина дешавања биће у Народној башти, код Хале спортова. 

Детаљније >>

Модернизација е-скупштине

У згради Министарства државне управе и локалне самоуправе дана 22. априла потписан је Уговор о коришћењу средстава из Буџетског фонда за програм локалне самоуправе са министром Бранком Ружићем. Средства су намењена за унапређење и надоградњу е- скупштинског система и тиме је учињен још један корак ка ефикаснијем и савременијем раду Скупштине општине Сента.

АПВ: Општа болница у Сенти добила нови ЦТ апарат - НОВИ САД: У Аутономној покрајини Војводини све опште болнице опремљене су новим ЦТ апаратима.

С обзиром на то да је просек старости затечених ЦТ апарата био око 15 година и да више нису могли да подмире потребе прецизне дијагностике, Покрајинска влада испунила је дато обећање да све болнице имају функционалне ЦТ апарате.

После Сремске Митровице, Сомбора, Суботице, Кикинде, Вршца и Врбаса, и општа болница у Сенти добила је нови ЦТ апарат.

Детаљније >>

Тридесетак послодаваца понудило радна места у Сенти

СЕНТА:  Сајам запошљавања одржан је 15. пут у Сенти у организацији Националне службе за запошљавање и Општине Сента. Око 200 слободних радних места исказао је 31 послодавац, а шансу да нађе запослење потражило је око 700 незапослених са евиденције НСЗ. Суочили су се очи у очи они који траже посао и потенцијални послодавци.

Детаљније >>

Gimnazijalci iz Sente među pobednicima „Regionalnog app izazova“

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su u Podgorici finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje - „Regionalni app izazov“, namenjenog talentovanim srednjoškolcima. Među mnogobrojnim kvalitetnim aplikacijama kao najbolje izdvojile su se aplikacije “Collector“ tima iz Gimnazije „Bolyai“ iz Sente, „Zvučna radionica“ tima iz Gimnazije Banja Luka i aplikacija „Đee Bus“ tima iz srednje Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, koje kao glavnu nagradu dobijaju put u Berlin na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija. Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije - Igor Osmokrović“, u vidu smart telefona poslednje generacije, dodeljena je timu iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, za aplikaciju „virSpeak“.

Детаљније >>

Успех ђака гимназије „Бољаи” на регионалном конкурсу

СЕНТА: Апликација за мобилне уређаје тима средњошколаца Гимназије за талентоване ученике „Бољаи” у Сенти нашла се међу три победничке, заједно са радовима вршњака из Бања Луке и Подгорице у финалу конкурса компанија „Телеком Србија”, „м:тел Црна Гора” и „м:тел БиХ” за израду апликација за мобилне уређаје „Регионални апп изазов”.

Детаљније >>

Возови се враћају у војвођанску равницу

Чока, Кањижа, Сента, Кикинда и Суботица издвојиле су новац из буџета да би, на иницијативу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, обновиле возну линију од Суботица до Кикинде, која је до пре неколико година била пред гашењем.

Детаљније >>

Сента прославила дан града и 321.годишњицу Сенћанске битке

СЕНТА: Поводом празника града Сенте и 321. годишњице Сенћанске битке одржана је свечана седница Скупштине општине Сента, која је отпочела интонирањем српске и мађарске химне у изведби Мешовитог хора СКЦ “Стеван Сремац” под управом Конге Лошонц и Градског камерног хора “Цор Јесу” под вођством Реке Миклош.

Детаљније >>

У народну кухињу стигле намирнице за зимске оброке

СЕНТА: Компанија Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) једанесту годину за редом уручила је у среду традиционалну новогодишњу донацију Хуманитарној организацији „Каритас“ у Сенти, која осигурава редовне оброке за 500 корисника Народне кухиње.

Детаљније >>

ТЕ-ТО Фабрике шећера грејаће Сенту још једну зиму

СЕНТА: У току су припреме за грејну сезону у Сенти па је ЈП „Елгас” започео пуњење система. Од корисника је затражено да отворе вентиле на својим локаторима и омогуће проток воде до радијатора. Из „Елгаса” су позвали кориснике да се у случају било каквих проблема обрате дежурној служби предузећа на телефон 064/821-3198.

Детаљније >>

Вучић са Адером у Сенти: Мађарска пријатељ и савезник на европском путу

СЕНТА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Сенти, где се састао са својим мађарским колегом Јаношем Адером, да је Србија данас снажна, да се развија и да има много пријатеља у свету, али да се један издваја, а то је Мађарска, пријатељ и савезник наше земље на европском путу.

Детаљније >>

Дневник у Сенти: Варош на Тиси великих развојних шанси

Сента је лане прославила 800 година од првог писаног помена, а други најважнији датум у историји вароши крај Тисе и Потисја је 11. септембар 1697. године, када се овде одиграла Сенћанска битка, у којој је хришћанска војска пре 320 година, под вођством Еугена Савојског, нанела пораз Отоманској империји и овде почео нормалан живот и развој. 

Детаљније >>

Улагање Покрајине у инфраструктуру Сенте

СЕНТА: Две инвестиције у Сенти реализују се се уз подршку Управе за капитална улагања АП Војводине. Приводе се крају радови на изградњи бициклистичке стазе с обе стране Улице Торњошки пут, а започели су радови на проширењу пута до спортсхе хале.

Детаљније >>

Јапанске трешње цветају у Сенти

СЕНТА: Јапанске трешње у пуном су свету у центру Сенте. Дрворед јапанских трешања окружује фонтану испред Градске куће у парку од пре неколико година, захваљујући Компанији Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) која у овом потиском граду послује више од деценије, од када је постала власник овдашње дуванске индустрије.

Детаљније >>

Друга зграда за старачки дом

СЕНТА: У једном од објеката бивше касарне у Сенти настављају се радови на обнови, захваљујући средствима Управе за капитална улагања АП Војводине и локалне самоуправе општине Сента. 

Детаљније >>

Дому здравља Сента предстоји знатно улагање

СЕНТА: Комплетно реновирање централне зграде Дома здравља Сента у вредности око 38 милиона динара, требало би да започне чим се у марту заврши поступак јавне набавке. Средства су обезбеђена из Канцеларије за инвестиције и развој Републике Србије. И док се најављује улагање у обнову објеката, Дом здравља Сента све више муче кадровски проблеми, јер је за неколико година видно смањен број запослених.

Детаљније >>

Радијатори под притиском дуга и гласина

СЕНТА: Општински челници Сенте реаговали су на дезинформације које су присутне у овом потиском граду у вези даљинског грејања, још пре почетка грејне сезоне, од тога да га неће бити, па до проблематике алокатора и најновијег позива да се не плаћају рачуни. Заменик председника општине Иштван Ђери и члан Општинског већа Виктор Варга предочили су ситуацију у којој се налази овдашњи ЈП „Елгас“, произвођач и дистрибутер топлотне енргије.

Детаљније >>

Зона и Мане под снажним утиском љубави

Прва претпремијера филма “Врати се, Зоне”, илити “Зона Замфирова – други део”, приређена је прексиноћ у Дому културе у Сенти.

Филм је, иначе, наставак култног остварења Здравка Шотре “Зона Замфирова”, који је пре 15 година снимљен по делу Стевана Сремца, а видело га је преко милион биоскопских посетилаца.

Детаљније >>

Дуг хлади радијаторе у Сенти

СЕНТА: Блокада рачуна ЈП „Елгас” од стране ЈП „Србијагаса” због неизмиреног децембарског рачуна за утрошени земни гас за систем даљинског грејања у Сенти, забринуо је надлежне у Сенти. Они су упутили апел потрошачима да измирују обавезе, како не би дошло до обуставе испоруке гаса.

Детаљније >>

Подршка пословном инкубатору

СЕНТА: Потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић посетио је Сенту где је разговарао са председником општине Рудолфом Цегледијем о инфраструктурним пројектима, плановима и програмима у 2017. години, као и подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у наредном периоду.

Детаљније >>

Конопља – сировина будућности

Под индустријском конопљом је у Србији ове године било око 300 хектара, али је потенцијал те ратарске културе за производњу и прераду, уз могућност да обезбеди упошљавање већег броја људи,много већи, истакнуто је на међународном симпозијуму „Конопља – сировина будућности”, који је у Сенти организован под покровитељством те потиске општине и Центра целулозе, папира, амбалаже и графике Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду.

Детаљније >>

Народној кухињи у Сенти донација компаније ЈТИ

СЕНТА: За око 500 грађана Сенте обезбеђен је оброк из Народне кухиње „Каритаса”, којој је Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) обезбедила донацију у намирницама.

Оперативни директор фабрика ЈТИ у Сенти Ажајип Кожахметов јуче је посетио Народну кухињу у Сенти, а неопходну храну за потребе кухиње, у присуству председника сенћанске општине Рудолфа Цегледија, уручио је председнику Хуманитарне организације „Каритас” Јожефу Нађу.

Детаљније >>

Савремено возило комуналцима

СЕНТА: Савремено возило, аутоподизач за изношење и пражњење контејнера за смеће, из донације Јапана, предато је на употребу Јавном комунално стамбеном предузећу „Сента”.

Детаљније >>

Паорима 16 милиона динара

СЕНТА: За субвенционисање пољопривредних газдинстава из општинске касе Сенте у овој години издвојено је 16 милиона динара, од којих је највећи део већ расподељен.

 У буџетском фонду за развој пољопривреде преостало је још 1,1 милион динара, што ће се расподелити у децембру на конкурсу који ће ускоро бити расписан.

Детаљније >>

Вучић: Јача борба против шверца, више за школе, болнице...

Премијер Србије Александар Вучић најавио је у Сенти, приликом посете фабрици „Јапан тобако интернешенел” поводом десетогодишњице њеног пословања у Србији, да ће бити настављена још јача борба против шверца цигарета и дувана, што ће бити од користи и за привреду и државни буџет.

Детаљније >>

Завршена прва фаза обнове Градске куће у Сенти

СЕНТА: Општински челници Сенте представили су завршетак прве фазе обнове Градске куће, којом су у потпуности обновљени кров централне куполе и спољна фасада тог дела здања изграђеног пре 102 године. Председник општине Рудолф Цегледи изјавио је да је пре две године када је обележаван век од изградње реновирање започето од централне куполе која је била у најлошијем стању.

Детаљније >>

Шест општина чува воз

Представници локалних самоуправа Суботице, Сенте, Кањиже, Чоке, Кикинде и Новог Бечеја, са извршним директором „Железница Србије“ Весном Брајовић,  потписали су у Чоки протокол о суфинансирању линијског превоза путника новом композицијом на релацији Кикинда-Суботица.

Детаљније >>

Госте маме историја и посластице

СЕНТА: Туристичка организација општине Сента у сарадњи са локалном самоуправом приредила је у среду увече у Градском музеју представљање туристичког бренда “Сенћанска битка” под слоганом “Вино-Уметност-Историја”, у присуству државне секретарке у Министарству трговине и туризма Лукреције Ђери, председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, општинских челника Сенте и посленика привредног и јавног живота. 

Детаљније >>

Осморо зрело за пензију

СЕНТА: Буџет општине Сента за ову годину, усвојен уочи празника, утврђен је у износу од 984 милиона динара, што је у старту мање за 40 милиона динара,а разлог је што се очекује смањење прихода од аренде за пољопривредно земљиште у државном власништву. У општинској каси планирају се текући приходи и примања буyета од 801,8 милиона динара, пренето је неутрошених 99 милиона динара за посебне намене, док су 83,2 милиона динара планирана средства корисника и из других изнора.

Детаљније >>

Сенћанин фудбалски краљ Варшаве

Фудбалски интернационалац Немања Николић из Сенте, који никада није добио прилику да заигра у Суперлиги Србије, после успеха у Мађарској и летошње сеобе из Видеотона у Легију из Варшаве, постао је фудбалски краљ пољске престонице. Фудбалски краљи Варшаве, популарни Нико је водећи голгетер лиге са 21 голом, па је у трци за Златну копачку Европе.  - Пољаци су ме прихватили као свога па је и то разлог изванредне серије – каже за наш лист Николић,кога смо срели у Кањижи, где је на ревијалној утакмици окупио пријатеље и Сенте и околних места.  Немања се у дресу Легије  потврдио као врстан голгетер у првом делу првенства па је проглашен за најбољег фудбалера Варшаве у 2015.

Детаљније >>

Топао оброк зими више вреди

СЕНТА: Народна кухиња у Сенти ће и током 2016. године бити место на којем 500 корисника редовно добија сигурне оброке, захваљујући традиционалној новогодишњој донацији коју јекомпанија Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) уручила хуманитарној организацији Каритас. Председник Каритаса у Сенти жупник Јозеф Нађ, примио је донацију од директора фабрике дувана ЈТИ у Сенти Макота Очиаија, у присуству председника сенћанске општине Рудолфа Цегледија.

Детаљније >>

Победничка лозовача из Ђера

СЕНТА: На 15. међународном Никољданском фестивалу ракије који је организовало Удружење пољопривредника из Сенте, Секција за воћарство и Ред сенћанских витезова ракије „Свети Никола“, за најбољу ракију фестивала проглашена је лозовача коју је испекао Геза Бели из мађарског града Ђера. Његова лозовача од сорте грожђа „иршао оливер“, надмашила је остале придобивши сву наклоност жирија и једина је оцењена максималном оценом.

Детаљније >>

Отворено велелепно спортско здање

Нова велелепна спортска хала предата је на употребу спортистима и житељима Сенте. Модерно здање највеће у региону Потисја и овом делу Војводине, површине је 4.500 квадратних метара, са гледалиштем од 1.700 места, а коштало је преко 700 милиона динара. Хала је отворена у присуству великог броја спортиста из овдашњих клубова, ученика основних и средњих школа, угледних гостију и реномираних спортиста који су потекли из ове вароши крај Тисе.

Детаљније >>

У Сенти отворен највећи спортски објекат у Потисју

Сента , 03. децембар 2015.

У Сенти, граду на северу Војводине, јединственом по богатој спортској традицији, данас је одржана свечаност поводом отварања нове, велелепне спортске хале. Ради се о највећем спортском објекту у овом делу Војводине.
 

Детаљније >>

Амерички конгресмен пред историјом Европе

СЕНТА: Амерички конгресмен из редова републиканаца Стив Кинг у пратњи представника Амбасаде САД у Београду посетио је Сенту, где се посебно интересовао за историјске знаменитости ове потиске вароши, у првом реду у вези са чувеном Сенћанском битком из 1697.године.

Детаљније >>

У ученичком дому 30 места више

СЕНТА: У Гимназији за таленте „Бољаи” у Сенти проширени су капацитети ученичког дома за 30 места, тако да се овде сада може сместити 130 гимназијалаца. Ово је једина школа у Војводини са наставом на мађарском језику природно-математичког усмерења и у њој се школују ђаци из тридесетак војвођанских места.За проширење капацитета ученичког дома у Гимназији „Бољаи” утрошено је више од два милиона динара, Половина средстава је обезбеђена из буџета сенћанске општине, а друга половина је донација Владе Мађарске.

Детаљније >>

Вучић и Сијарто пустили у рад погон у Сенти

Премијер Александар Вучић и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто свечано су пустили у рад погон фабрике "Тиса Аутомотиве", која производи електричне каблове за аутомобилску индустрију. Пред Србијом је време динамичног раста, а тога не би било без наших пријатеља Мађара, истакао је Вучић.

Детаљније >>

За празник награђени најистакнутији

СЕНТА: За Дан града и општине Сента на 318. годишњицу светски познате Сенћанске битке , када је 11.септембра 1697. године, хришћанска војска код Сенте поразила турску војску, што је био почетак краха Отоманске империје, на свечаној седници Скупштине општине, празничну беседу одржао је председник општине Рудолф Цегледи. Уз пригодни програм уручена су годишња признања истакнутим појединцима и организацијама.

Детаљније >>

Славиша Грујић обишао радове на бившој војној касарни у Сенти

Сента, 17. август 2015. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање, Славиша Грујић данас је посетио општину Сента, где је заједно са градоначелником Сенте Рудолфом Цегледијем обишао радове на бившој касарни у Сенти,на којој је започета прва фаза реновирања војног објекта, у којем ће бити смештен Историјски Архив и архив Завода за културу војвођанских Мађара.

Детаљније >>

У недељу фестивал стрижења оваца

Целодневни програм учеснике и посетиоце очекује у недељу на 14. фестивалу стрижења оваца и кувања овчијег паприкаша. Свечано отварање је у 9 сати, а поред надметања у ручном и машинском стрижењу оваца, приређује се изложба оваца, коза, коња и говеда. Посетиоци се могу упознати са пастирским обичајима, њиховом традиционалном одећом и овчарским псима. Кулинари ће се надметати у кувању овчијег паприкаша у бограчима и припремању других пастирских јела, а све ће пратити вашар рукотворина и занатских производа, као и богат културни програм

 

 

Велики ефекти малих улагања

СЕНТА: Традиционални сусрет овчара и такмичења у ручном стрижењу оваца и надметање кулинара у кувању овчијег перкелта, прва је манифестација која на сенћанском Вашаришту окупи више хиљада учесника и посетилаца из земље и иностранства. Овчари су се до пре неколико година окупљали у оближњем Горњем Брегу, али су се преместили на садашњу локацију у Сенти, где постоји неопходна инфраструктура.

Детаљније >>

Месили тестенине и за извоз

СЕНТА: Председнику сенћанске компаније „Житопромет-Млин” АД Предрагу Ђуровићу, на признању менаyер године које му је за 2014.годину доделио Клуб привредних новинара Србије, у Скупштини општине Сента у име општинских челника честитао је члан Општинског већа за привреду, пољопривреду и заштиту животне средине Виктор Варга.

Детаљније >>

СЕНТА: Исељавање у иностранство празни школе

У северном Потисју несумњиво најзначајнији образовни центар је Сента где раде четири средње школе, за које се по завршетку основне школе највише опредељују и ђаци из околних општина Ада, Кањижа, Чока и Нови Кнежевац. Ту позицију у Сенти желе да сачувају, али то неће бити ни мало лак задатак, јер је све мање малих матураната.

Детаљније >>

Студије на мађарском

На Учитељском факултету у Суботици, са наставом на мађарском језику, према речима продекана за методику професора Гезе Цекуша, до сада нису имали проблема са попуном, јер се уписује свега 55 бруцоша, 35 будућих учитеља и 20 васпитача.

Детаљније >>

Сајам образовања за сенћанске матуранте

СЕНТА: На другом Сајму обазовања, приређеном у суботу у Сенти матурантима овдашњих средњих школа представило се 16 државних и приватних високошколских установа из Новог Сада, Београда, Суботице и Кикинде. Матуранти Сенћанске гимназије, Економско-трговинске и Средње медицинске школе су тако на једном месту могли да се упознају са могућностима за наставак школовања.

Детаљније >>

Цела фирма опет на продају

Општински челници Сенте инсистирају да се што пре оконча стечај у АД „Пољопривреда” у Сенти, који се у некада угледном пољопривредном предузећу спроводи након неуспешне приватизације и раскида купопрођаног уговора са контроверзним бизнисменом Милетом Јерковићем. Они се залажу да се поновна продаја предузећа обави у целини, без распарчавања и продаје у деловима.

Детаљније >>

Компанија ЈТИ помаже народну кухињу у Сенти

СЕНТА: Компанија Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) уручила је традиционалну новогодишњу донацију Народној кухињи у Сенти, о којој брине хуманитарна организација Каритас, како би омогућила сигурне оброке за 500 корисника током наредне године. Донацију је председнику сенћанске организације Каритас Јожефу Нађу уручио је директор фабрике ЈТИ а. д. Сента Макото Очиаи.

Детаљније >>

Цена иста, обрачун по утрошку

СЕНТА: Цена гејања за око 2.500 корисника даљинског система у Сенти за сада се неће мењати, без обзира на поскупљење земног гаса. Сагласност о томе постигли су чланови Општинског већа Сенте 

Детаљније >>

О Николином крсту на 11 језика

СЕНТА: Освећење обновљеног Николиног крста, националне светиње сенћанских Срба, обавио је свештеник презвитер Српске православне цркве у Сенти Далибор Зарић, у присуству челника сенћанске општине и других гостију. 

Детаљније >>

Богат петодневни програм за празник Сенте

Битка симбол града

Празнични програм поводом дана општине Сента трајаће пет дана, до 14. септембра. У српској православној цркви Светог арханђела Михаила 11. септембра од 17 сати служиће се парастос поводом 317. годишњице Сенћанске битке, у којој је 11. септембра 1697. године хришћанска војска под вођством Еугена Савојског поразила Турке. Сећање на ту битку прославља се као дан града.

Детаљније >>

Више радника упослено на краће време

Јавни радови у општини Сента планирани за ову годину почели су са два месеца закашњења због измена и допуна закона о буyетском систему. Кашњење је условило и смањење трајања радног ангажмана са шест на четири месеца. 

Детаљније >>

Фонтана пресушила због кише

Звучи готово невероватно да је градска фонтана у Сенти овога лета више стајала него што је радила, а на питања грађана због чега не ради, директор ЈКСП „Сента” Јожеф Бодо, одговара да је то због кише, јер је приликом изградње начињена грешка. 

Детаљније >>

Нико неће на куполу

СЕНТА: Пропао је први тендер за радове на санацији куполе на згради општине Сента, јер се на расписани оглас који је био отворен 30 дана нико од потенцијалних извођача није пријавио. Неуспели јавни оглас за радове вредне 10 милиона динара расписала је локална самоуправа општине Сента. Грађевинари који кукају да немају довољно посла, нису се одазвали на оглас локалне самоуправе Сенте. Председник општине Рудолф Цегледи изјавио је да извођачи нису показали заинтересованост вероватно због строгих критеријума, јер је Градска кућа у Сенти заштићена као споменик културе.

Детаљније >>

Место за едукацију и дружење

СЕНТА: Донацијом компаније „Јапан Тобако Интернешнел” ЈТИ у Србији и Савеза инвалида рада у Сенти, инвалиди рада у овом потиском граду добиће могућност да користе потпуно нов простор за боравак и дружење. Донација ће омогућити адаптацију и опремање простора од 80 квадратних метара који ће постати Дневни центар за инвалиде рада у Сенти.

Детаљније >>

Стручна пракса увод у посао

СЕНТА: Општински челници Сенте и представници 15 фирми потписали су уговоре о спровођењу стручне праксе, према којима ће оне ангажовати 18 незапослених са евиденције Националне службе за запошљавање, уз подршку средстава из општинске и покрајинске касе. 

Детаљније >>

Функционери УРС-а прешли у СВМ

Заменик председника сенћанске општине Ференц Борбељ и члан Општинског већа задужен за област туризма, спорта и омладине Андраш Кошицки из редова Уједињених региона Србије прешли су у Савез војвођанских Мађара. 

Детаљније >>

Фестивал у чест цветања реке

 Туристичка организација и локална самоуправа општине Сента приређују „Фестивал цветања Тисе”, који ће се одржати на Тиском кеју у петак и суботу 20. и 21.јуна. 

Детаљније >>

Шећерана помаже школе и гимназију у Сенти

У Сенћанској гимназији у присуству ђака, просветних радника, општинских челника и других гостију, свечано је на употребу предата реновирана фискултурна сала, а цео пројекат је подржала и финансирала АД Фабрика шећера ТЕ-ТО из Сенте. 

Детаљније >>

Гимназији ускраћена два одељења

СЕНТА: У најзначајнијем образовном центру у северном Потисју Сенти, са великим запрепашћењем и огорчењем су дочекали одобрени план Министарства просвете за упис средњошколаца за наредну школску годину, којим је погођена „Сенћанска гимназија” јер су за упис у први разред ускраћена два одељења са 60 ђака. 

Детаљније >>

Гужве пред штандовима послодаваца

На сајму запошљавања који је десети пут одржан у Сенти, 33 послодавца исказало је потребу за упошљавање 220 радника разних занимања. Директорка Филијале НСЗ Кикинда Јелена Митровић истакла је да су досадашњи ефекти сајмова запошљавања у Сенти међу најбољима  су јер је са претходног попуњено 76 посто оглашених радних места.

Детаљније >>

Електроника води до шалтера

СЕНТА: У Услужном центру Општинске управе Сенте почео је да ради систем електронског пријављивања и позивног система грађана приликом обраћања на шалтерима општинске администрације. Како су истакли председник општине Рудолф Цегледи и стручни сарадник у Општинској управи Арпад Маћко, пројекат унапређења комуникације са грађанима у локалној самоуправи коришћењем савремених електронских система, обезбеђује унапређење ефикасности пружања услуга грађанима.

Детаљније >>

Локални план запошљавања

Привремени посао за 60 Сенћана

Одборници Скупштине општине Сента једногласно су усвојили локални акциони план запошљавањана на подручју општине Сента за ову годину, којим је за подстицање запошљавања обезбеђено 12 милиона динара. Половина средстава обезбедиће се из општинске касе, а друга половина из покрајинских фондова. 

Детаљније >>

Белгијанци пазарили плац

СЕНТА: Парцелу у индустријској зони у Сенти, у комплексу некадашње Кудељаре, која је у власништу општине, на лицитацији је купила кћерка фирма белгијске компаније „Виндвижен”. У питању је парцела површине од шест хектара, на којој треба да се гради биоенергана, која ће користити биомасу из пољопривреде, за потребе даљинског грејања око 2.500 корисника у Сенти.

Детаљније >>

Спорни децембарски рачуни за гас

Радна група коју је формирао председник општине Сента Рудолф Цегледи да би проверила примедбе грађана због високих децембарских рачуна грејања, констатовала је да није било неправилности у раду дистрибутера топлотне енергије и гаса ЈП „Елгас“ из Сенте, већ да је спорна само велика потрошња гаса.

Детаљније >>

Правда на два језика

Пригодном свечаношћу у Сенти, којој су присуствовали представници државних правосудних институција, ПУ Кикинда, привредника, јавних установа и локалних самоуправа Сенте, Кањиже и Аде, обележен је поновни почетак рада Општинског суда Сента за подручје три потиске општине. 

Детаљније >>

Искуства сенћанске школе у Уницефовом програму

СЕНТА: У оквиру Уницефовог програма сенћанска Основна школа „11.новембар” добитник је плакете „Школа без насиља”, једина од пет издвојених одељења у оквиру матичне Основне школе „Стеван Сремац”. Овде се настава одвија на српском и мађарском, а активностима које су спроведене међу децом, наставницима и родитељима током од три године, колико је трајао пројекат, уверили су се да труд није био узалудан.

Детаљније >>

Наводњавање је национални интерес

Министар пољопривреде др Драган Гламочић изјавио је у Сенти да одговорно тврди да је наводњавање оправдано у свакој производњи где доноси профит и не умањује квалитет земљишта, јер су у ратарству приноси већи 30 посто, у воћарству 40, повртарству чак и 50, али се, нажалост, мали број обрадивих површина у Србији наводњава.

Детаљније >>

Нема формуле за олакшице

СЕНТА: На подручју сенћанске општине примqено је 180 захтева, а у претходном периоду за легализацију је било пријављено 1.007 објеката. Од раније примљених захтева до сада је завршено 430 и за те објекте су накнадно издате грађевинске и употребне дозволе.

Детаљније >>

Казан мали за сва гладна уста

СЕНТА: Народна кухиња „Каритаса” у Сенти ради пуним капацитетом, а потребе су знатно веће од могућности да се нахране сва гладна уста. Захваљујући традиционалној донацији компаније Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) око 520 корисника Народне кухиње у Сенти имаће током следеће године сигуран оброк 

Детаљније >>

Оцењено 327 узорака жестоке капљице

СЕНТА: Удружење пољопривредника општине Сента, Секција воћара тог удружења и чланови Реда витезова ракије „Свети Никола” из Сенте, приређују у суботу, традиционалну изложбу пољопривредних производа и народних рукотворина и 13. међународни „Никољдански фестивал ракије”.

Детаљније >>

Провалници похарали "Сенћанску гимназију"

Не­по­зна­ти про­вал­ни­ци на­пра­ви­ли су про­шлог ви­кен­да ру­свај у згра­ди „Сен­ћан­ске гим­на­зи­је” у ко­јој су сме­ште­не још Сред­ња ме­ди­цин­ска и Сред­ња еко­ном­ско-тр­го­вач­ка шко­ла. По­ред не­ре­да и ште­те ко­је су на­пра­ви­ли на ин­вен­та­ру у про­сто­ри­ја­ма шко­ле, из збор­ни­це су од­не­ли се­дам днев­ни­ка, а из про­сто­ри­је пор­тир­ни­це кљу­че­ве од свих про­сто­ри­ја у згра­ди.

Детаљније >>

Курсна листа диктира цену

СЕНТА: Прекомпоновање система даљинског грејања у Сенти већ дуже време је врућа тема, а овог пута преко 2.200 корисника заинтересовало се да ли ће рачуни бити смањени, због смањења цене замног гаса од 1. децембра с обзиром на то да је на почетку сезоне сагласношћу и одборника Скупштине општине озваничено поскупљење од 16,5 одсто.

Детаљније >>

Бивша касарна у Сенти добија нове станаре

СЕНТА: Три сенћанске установе сместиће се у објекте бивше касарне, која је пре годину и по дана враћена општини Сента

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи потписао је уговоре са директорима Завода за културу војвођанских Мађара, Историјског архива и Средње медицинске школе из Сенте, којима су објекти касарне додељени на коришћење.

Детаљније >>

Покренимо легализацију!

Елеонора Тот, грађевински инспектор Општинске управе у Сенти је  позвао пажњу грађана, да  користе могућности  које  пружа нови Закон о легализацији који  је  ступио на снагу 1. новембра, и  да  озаконе објекте који  се  користе  без грађевинске  и  употребне  дозволе.

Надлежна је  рекла,  да  се  свака зграда  изграђена  до  1. новембра 2013. године  може легализовати.  Закон грађанима обезбеђује  три месеца за подношење  захтева,  односно пријаве  примамо  до 1. фебруара  2014. године. 

Детаљније >>

Сеизмичка мерења и у Сенти

Након  Кањиже и  у  сенћанској општини  Нафтна индустрија Србије (НИС) мапира евентуална  налазишта нафте и земног  гаса.  Радове  и  у овој општини  обавља руска фирма „Калининград Геофизика“ примењујући најсавременију  технологију – речено је  на  јучерашњем  састанку руководиоца сенћанске Локалне  самоуправе,  Месних Заједница и  заступника  фирме који  врше  истраживања и  НИС. 

Детаљније >>

Сента

У сенћанској општини одржава се преко 80 километара саобраћајница,  подељених у четири зоне, при чему  је 42 километра регионалних путева у надлежности државе. Пункт за зимско одржавање путева овде има суботичка фирма „Војпут”, којој ће поред зимског одржавања државних путева, по свему судећи бити поверене и локалне самобраћајнице. Од члана Општинског већа Золтана Нађа и саобраћајног инспектора Атиле Копаса сазнајемо да је при крају процедура за тендер, на којем се пријавио само „Војпут” који испуњава услове и регистрован је за ову делатност.

Детаљније >>

Дан мађарске привреде у Сенти

У Сенти је у петак одржано стручно саветовање под насловом „Дан мађарске привреде - 2013“ у организацији Мађарско-српске трговинске и индустријске коморе, локалне самоуправе Сенте и Пословне мреже Карпатске регије.

Детаљније >>