НИС изводи геофизичка испитивања у општинама Ада и Сента

У склопу истраживања нафте и гаса према пројекту „3Д Ада“ НИС обавља геофизичка испитивања на територији општина Ада и Сента. Планирано је да истраживања на површини од око 150 километара која се реализују на територији ових општина трају оквирно до половине јуна ове године.

У току је информисање власника и корисника парцела о планираним истраживањима, а радови се спроводе искључиво на парцелама чији су власници дали сагласност и потписали документ који омогућава пролазак кроз посед.


У циљу транспарентности процеса, у месним заједницама су отворени пунктови на којима грађани могу да упуте сугестије, предлоге или евентуалне примедбе. НИС ће као одговорна компанија размотрити све захтеве са представницима локалне заједнице и максимално се трудити да у току извођења радова не ремети свакодневни живот и рад мештана.

Грађани су о предстојећим активностима информисани и путем лифлета и флајера који су истакнути на прометним местима у њиховим насељима.

НИС је обезбедио све дозволе и сагласности надлежних државних органа које су неопходне за  планиране активности.

За извођење пројектованих 3Д сеизмичких истраживања којa представљају основну методу истраживања нафте и гаса, компанија поседује све неопходне дозволе и сагласности надлежних државних органа, а поштују се и сви еколошки стандарди и правила безбедности на раду.

Истражни простор на коме се изводе 3Д сеизмичка истраживања према пројекту „3Д Ада“  реализује се на површини од 700 квадратних километара и поред општина Ада и Сента, обухвата подручје Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде, Суботице, Малог Иђоша, Бачке Тополе и Чоке. 

Радове на терену изводе Нафтагас – Нафтни сервиси НИС-а. 

Додатна информација:

3Д сеизмичка испитивања представљају основну методу истраживања нафте и гаса. Циљ ових испитивања је да се сагледа геолошка грађа и дефинише геолошки модел, односно извоје најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса. На основу резултата интерпретације ових податка дефинисаће се потенцијални локалитети за истражно бушење.

За истраживања се користе уређаји са савременом, wireless (бежичном) технологијом која је потпуно безбедна како по животну средину, тако и по здравље људи. Ови савремени уређаји и њени делови нису употребљиви у било које друге сврхе осим за сеизмичка испитивања, а потпуно су безбедни за здравље људи и животну околину. Уређаји су под континуираном GPS контролом тако да у сваком тренутку постоји и могућност лоцирања ове опреме.